pirmdiena, 2016. gada 18. aprīlis

Vistu olu čaumalas izmantošanas iespējas


Veselībai!
Vistu olu čaumalā ir 90% karbonāta, kalcija, tās satur arī visus organismam nepieciešamos mikroelementus – dzelzi, magniju, fosforu, mangānu, cinku – pavisam 27 elementus. Kalcija trūkums parasti ir viens no biežākajiem vielmaiņas traucējumiem. Čaumalas nostiprina kaulus, zobus un matu saknes, regulē sirdsdarbību, tās lieto pret rahītu. Olu čaumalas var uzlabot veselības stāvokli jebkuras slimības, pat vēža, gadījumā.

Praktiskās dzīves iemaņas
Sējas darbi. 
30.marta tematiskajā nodarbībā piedalījās Jūrmalas PII "Zvaniņš" divas grupas „Saules zaķēni” un „Taurenīši” vecumā no 5 līdz 7 gadu vecumam. Nodarbības mērķis. Pilnveidot zināšanas par atkritumu šķirošanu un apgūt praktiskas iemaņas sēt gurķu sēklas olas čaumalā.
Labs palīgs šajā darbā bija Tērvetes agrofirmas vides inženiere Iluta Piļicka, kura veiksmīgi izveidoja kontaktu ar abām grupām, sniedza paskaidrojumu, kā tiks organizēts mācību darbs.  Motivācijai izvēlēti divi attēli – „smaidīgā zemeslode”, kura iepriecināja pasauli un „bēdīgā zemeslode”, kura apbēdināja pasauli. Darba procesā bērni bija atsaucīgi, mācījās strādāt divās komandās un pareizi šķirot atkritumus sagatavotajos spainīšos. Praktiskajā daļā olu čaumalā ielika zemi un iesēja gurķu sēklu, tā iegūstot jaunu pieredzi, ka atkritumi var būt, kā izejviela. Darbs ritēja raiti. Noslēguma daļā nodarbības dalībnieki saņēma uzlīmīti ar smaidīgām sejiņām.
Eksperimenta rezultātā pēc 11 dienām gandrīz visas iesētās gurķu sēklas ir uzdīgušas un ievērojami paaugušas, lai stādītu zemē.
Bērnu ieguvumi:
-          nostiprināti  priekšstati par mūsdienu atkritumu šķirošanas veidiem;
-          mācījās izprast, kad rodas atkritumi un, kad tie vairs nav atkritumi;
-          mācījās eksperimentēt ar auga seklām;

-          pilnveidoja sociālās prasmes.


Olu čaumalu pārvērtības

Gaidot Lieldienas katrā mājā un izglītības iestādē notiek rosība. Zvaniņā vecāki, bērni un skolotājas kopīgi izveidoja Lieldienu koku no apdarinātam  olu čaumalām. Skaistuma radīšanai  izmantoti dažādi materiāli un krāsas.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Klimata pārmaiņas

       Klimata pārmaiņu mazināšana ir ikdienas sastāvdaļa, kas prasa ne tikai praktisku rīcību, bet arī kritisko domāšanu, radošumu, sadarbī...